Ülkemizde iş kazalarında maksimum yaralanan organ ayaklardır. Zemine temas eden tek nokta olması, elimizdeki malzemeyi düşürdüğümüzde üstüne düşmesi gibi etkisinde bırakır nedeniyle ayaklarımız sürekli çekince altındadır. Özellikle inşaat sektöründeki büyük iş gücü hacmi, iş güvenliği ayakkabısının önemini her geçen gün arttırmaktadır. Zira bu gibi sektörlerde hem zemin bununla beraber yükler nedeniyle onlarca çekince vardır.
Ek olarak metal endüstri, elektrik ve sıcak işlem meydana getirilen işlerde de iş güvenliği ayakkabısı kullanmak ayakları büyük ölçüde korumaktadır.
İş Ayakkabısı Standartları
Ülkemizde öteki tüm iş güvenliği ekipmanları gibi iş ayakkabıları da bazı yönetmelik ve standartlara göre üretilip kullanılmalıdır. Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik ve Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği mevzuat açısından iş ayakkabılarının iyi mi üretileceğini, hangi özelliklere haiz olması icap ettiğini ve iyi mi seçileceğini tanım ediyor. Tüm iş ayakkabıların aynı asgari yeterliliklere haiz olması ise standartlar ile sağlanıyor ve ülkemizde iş güvenliği ayakkabısı için TS EN ISO 20345 Kişisel koruyucu donanım – güvenlik ayak giyecekleri standardı ve TS EN ISO 20347 Kişisel koruyucu donanım – İş ayak giyecekleri standardı kullanılıyor.